Mode och trender

om trenderGlasögontrender är himla spännande! Precis som med kläder kan man på gamla kort ofta avgöra på glasögon ungefär vilket decennium fotot är taget.

Ibland när man kikar på gamla fotografier förundras man över hur vissa glasögon kunde bli moderna och bäras av vanliga människor, exempelvis tefatsstora som täckte halva ansiktet, för att ett halvår senare hitta snarlika varianter i butik och tycka att de är riktigt snygga. Van vänjer sig uppenbarligen vid allt, det är nog så det är med de som är lite sena med att hoppa på nya modegrejer, man behöver tid att vänja sig.

Just nu är glasögon lika mycket en asseccoar som ett hjälpmedel. En del skaffar till och med glasögon med oslipade glas som en modedetalj i outfiten. Riktigt kul tycker jag! Samma sak gäller solglasögon, de är minst lika mycket en trenddetalj som ett solskydd och ena året ska det vara klassiska pilotbågar och i nästa dramatiska cateye bågar i plast.

Det är inte bara formen på glasögonen som varierar: materialval, färg och storlek skiftar också. Själv är jag svag för plastbågar i färg. Det märkliga är dock att jag nästan alltid kommer ut från optikern med ett par svarta glasögon trots att jag tänkt välja något i färg. Det enda färgade par glasögon jag har är terminalglasögonen som är blå. Jag tror det beror på att jag tänker på vad som ska matcha kläderna. Man vill inte se ut som en julgran med rosa glasögon, lila örhängen, gul blus och blå jeans. Så då får det bli svart för det ”funkar ju till allt”. Av samma anledning försöker jag undvika glasögon med stenar och liknande, det blir för festligt till vardags och till fest kanske de konkurrerar med de andra smyckena.

Ett tag var det ju också enormt trendigt med båglösa glasögon, där man bara hade tunna skalmar som knappt syntes. Dessa gillade jag aldrig riktigt, men en hel del personer passar verkligen i dem. De var diskreta och gjorde inget väsen av sig, precis som tänkt. De säljs fortfarande så de går givetvis att tå tag i om man skulle vilja.

Det jag verkligen gillar med metallbågar är de där näsplupparna man kan justera in så att de sitter bekvämt på näsan. Sen gillar jag metallfärgerna också, guld och silver är snyggt och svårt att få till på samma sätt på en plastbåge.

Mer alternativa glasögonbågar i trä och läder och liknande är ju enormt spännande och kul att se. Men jag är nog inte tillräckligt modig för att bära dem själv.

Berätta gärna vad du föredrar när det kommer till glasögon! Vilka är de mest extrema du har haft och vilka funderar du på att köpa?