Fodral och senilsnören

glasögonfodralJag fortsätter på temat glasögonvård! Tänkte skriva lite om glasögonfodral som ju är bra att ha för att skydda glasögonen mot repor och andra skador. När man köper glasögon får man alltid med ett fodral och putsduk, men de kanske inte alltid är så snygga.

Tar du av och på dig glasögonen ofta så kanske ett snyggare fodral är något som lockar. Själv har jag ju mina vanliga glasögon och sen terminalglasögonen, så jag behöver växla glasögon ibland och då är det kul att ha ett snyggt fodral att förvara dem i om man ska bära med sig dem någonstans.

Det finns många glasögonfodral att välja mellan, alltifrån roliga, helt galna till klassiskt snygga i läder. I ett hårt fodral är glasögonen naturligtvis mer skyddade än i ett mjukt. Bägge fodraltyperna skyddar ju dock mot repor. Själv är jag lite förtjust i de där lite mer gammeldags fodralen som ser ut som en portmonä med knäppe. Ett fint sånt i läder har jag till mina vanliga glasögon när jag bara ska lägga ifrån mig dem på bordet eller något. Ska jag lägga ner dem i en väska så väljer jag däremot ett hårt fodral.

Om du köper ett nytt fodral till glasögonen så tänk på att kolla att glasögonen verkligen passar i fodralet eftersom det inte är bra att pressa ner glasögonen. Tyvärr kan det ju då bli så att man inte kan välja det snyggaste fodralet ifall de inte passar med glasögonens utformning.

Ett typ av glasögonfodral jag tycker både är smart och snyggt är de i läder som man hänger runt halsen. Då har man alltid fodralet med sig om man vill ta av glasögonen. På samma sätt kan man ha fodralet med glasögonen i och på så sätt alltid ha glasögonen nära till hands om man inte brukar ha dem på sig hela tiden. Dessutom är det extra bra under somrarna när man tar av och på solglasögonen beroende på om man är ute eller inne.

Om man är en sån person som ofta tar av och på glasögonen kan ett par så kallade senilsnören vara ett alternativ. Kanske inte jättesnyggt men praktiskt. Om du inte vet vad senilsnören är så är det som ett skosnöre med silikonöglor i ändarna. I dessa öglor trär du i glasögonskalmen och sen hänger du snöret om nacken som ett halsband eller som skridskoåkare brukar bära sina ihopsnörda skridskor runt nacken. På det här sättet behöver du inte lägga ifrån dig glasögonen och springa och leta efter dem.

En annan fördel är att man ibland när man går iväg vill ha glasögonen med sig, då kanske man stoppar dem i bröstfickan eller hänger fast dem i urringningen i tröjan med den följden att de lätt ramlar ur och skadas. Detta slipper man då med senilsnören. I dag är dessutom senilsnören betydligt snyggare än de var förr, de finns i många snygga utföranden så ta en titt nästa gång du är hos optikern eller hos någon nätbutik och se om det finns något du gillar.