Guide om solglasögon

I mitt förra inlägg skrev jag ett stycke om solglasögon. Tänkte fortsätta på det spåret i dag. Soliga dagar är ju solglasögon en riktig ögonräddare! Problemet med att ha dålig syn och att använda solglasögon är att när man tar av sig solglasögonen så måste man byta till ett annat par glasögon, det blir lite meckigt. Så under soliga dagar önskar man att man hade perfekt syn eller kunde bära linser, för då ser man ju normalt när man tar av solglasögonen. Av den anledningen förstår man att det blev en sådan hit med solglas som man satte på de vanliga glasögonen och som man sen kunde fälla upp eller ner utefter behov.

Fotokromatiska glasögon är ju också bra för ändamålet, ni vet sådana där glas som skiftar i färg beroende på ljuset. Nackdelen med dem är ju att de tenderar att hela tiden vara lite färgade vilket jag inte tycker är så snyggt.

En variant istället för de klassiska clip-on glasen som jag beskrev ovan (de man fäller upp och ner) är solglasögon som man sätter utanpå de vanliga glasögonen. Har man inte jättestora bågar så brukar det fungera med sådana här glasögon man sätter ovanpå. Oftast kan man sen inte skilja dessa solglasögon från vanliga varianter eftersom det länge har varit modernt med lite bredare solglasögon.

Men vill man ha ett par solglasögon av en viss modell eller med ett visst utseende så är det förstås inget annat att göra än att växla mellan vanliga glasögon och solglasögon utefter behov. Oftast kan man få flera av de solglasögon som optikerna säljer med slipade glas, men långt ifrån alla. Man kan också välja bland de vanliga glasögonen och sätta in solglas i dem. Själv tycker jag det är lite svårt att veta på förhand hur slutresultatet kommer bli och därför föredrar jag att köpa färdiga solglasögon.

Vilken färg ska man sen välja på glasen? Det beror egentligen lite på vad du ska göra och i vilket väder och omgivning du ska vistas i mest. Men en sak är viktig att tänka på: Använd inte solglasögon med blått glas eftersom det är skadligt för ögonen. Välj också ett glas med ett UV400 filter för optimalt skydd mot skadlig uv-strålning.