Skötselråd

Glasögon behöver skötsel, det har nog de flesta som bär glasögon märkt av. Damm, fingeravtryck, fett, ludd och andra saker brukar grumla synfältet med jämna mellanrum. Många tar då fram putsduken och börjar gnugga. Men jag vill varna lite för detta. Om det finns något hårt på glaset kan det bli repat om man börjar putsa. Därför tycker jag det är bättre att först skölja av glasögonen med lite ljummet/kallt vatten, ta på lite diskmedel och gnugga rent och sen skölja av och torka. I nödfall kan man ta fram putsduken om man inte har tillgång till rinnande vatten. Då brukar jag använda en microfiberduk, tycker de fungerar himla bra.

Experimentera inte med några typer av rengöringsmedel, dessa kan förstöra behandlingen på glasögonen.
På senare år har det börjat komma rapporter om att antireflexbehandlingen krackelerar på glasögonen. Blir det riktigt illa kan man tillslut inte se ordentligt och man måste köpa nya. Själv tycker jag detta låter förskräckligt och har inte råkat ut för det än, men jag skulle bli mycket upprörd om det hände mig eftersom jag tycker att glasögon ska klara normal användning och normalt slitage, särskilt när man kostar på extrabehandlingar som antirep.

Det verkar som att temperaturväxlingar och höga temperaturer kan få glasögonen att krackelera, så vill man vara mycket försiktig ska man undvika att ha glasögonen på sig när man öppnar ugnsluckor och liknande. Man ska inte heller lämna dem i bilen så att solen kommer åt. Blir det några problem med dina glasögon tycker jag du ska vända dig till glasögonaffären som sålde dem och klaga. En del affärer lämnar dessutom garanti under ett visst antal år. Garantin gäller självklart inte om du själv har varit ovarsam och orsakat skadorna själv.

Ett vanligt misstag många gör är att somna med glasögonen på. Oftast går det såklart bra, men vill man vara rädd om dem är det såklart inte att rekommendera eftersom de kan bli skeva. Har du ett par riktigt fina glasögon kan det vara en bra idé att undvika att utöva sportaktiviteter med dem, istället kan du ta ett par gamla som du inte behöver vara lika försiktig med. Har du inga gamla så har du ju självklart inget annat val än att använda dina vanliga glasögon.

Skulle du själv råka ha sönder glasögonen eller skada dem på något sätt så ta kontakt med försäkringsbolaget och hör med dem om du har något skydd i din försäkring. Har du glasögon tycker jag att du alltid ska se till att du har en försäkring som täcker förlust av glasögon eller skador på dem. Jag tror det ofta ingår i en hemförsäkring eller en olycksfallsförsäkring, men är inte helt säker, men kolla med försäkringsbolaget du har för att få full koll. Du kan också läsa mer om försäkringar här.

En sak som är viktig att tänka på när det gäller försäkringar, det är självrisken som tillkommer om du vill utnyttja försäkringen om olyckan skulle vara framme. Jag tror min självrisk ligger på 1500 kr eller något liknande, men läs på i ämnet och försök hitta en försäkring som passar dig.

En annan sak som kan bli problem med glasögon efter en tid är själva skalmarna som fäster i glasögonen. De kan börja bli slappa eller gå av. Det är därför jag gillar de gångjärn som finns på många modeller som gör skalmarna mer flexibla och inte så utsatta. Har du inte gångjärn på glasögonen så måste du vara betydligt mer försiktig med att bända på skalmarna.