Arbeta bättre vid skärmen

Dator- och bildskärmsarbete

 

Jag kom precis på att jag inte skrivit något inlägg om hur man kan förbättra sin arbetssituation då man jobbar vid en skärm. Det finns ju en del tips som kan underlätta för ögonen när du sitter och jobbar.

1.Synavstånd till skärmen – du bör ha ett avstånd på mellan 50 – 80 cm till skärmen.

2. Skärmen får gärna placeras med övre kanten strax under ögonhöjd
(personligen är jag inte helt bekväm med det, man får prova sig fram).

3. Skärmen bör inte placeras nära ett fönster så att solljuset kan reflekteras i det. Se till att det finns persienner eller skärmar som håller ljuset borta.

4. Lamporna i lokalen bör vara riktade uppåt taket – bort från skärmarna.

5. Höj- och sänkbara bord och stolar som underlättar din position är också bra att ha. Framförallt är det skönt att kunna stå upp och jobba mellan varven.

6. Anpassa ljusinställningen på skärmen efter dina behov.

Detta var några små tips som kan underlätta ditt arbete. Själv har jag följt samtliga, men också börjat använda keps då jag sitter vid datorn. Det kanske låter knäppt, men det funkar för mig. Det är liksom lugnare för ögonen. Innan kunde jag, trots glasögon, nästan slå näsan i skärmen ett par gånger om dagen. det är som om allt ljus suger energin ur mig och jag klarar inte att hålla ögonen öppna. Det har varit jättejobbigt mellan varven och rent av pinsamt när någon kommit på en med att halvsova vid datorn. Så hjälper inte ovanstående tips, gör en ny synundersökning och släng på dig en keps medan du väntar på hjälp. Själv har jag brytningsfel som gör det ansträngande för mina ögon att filtrera allt ljus.

solglasögonI eftermiddag ska jag ge mig ut på stan och se om jag kan hitta några roliga solbrillor nu till sommaren. Jag älskar solglasögon har säkert närmre 20 par sådana är billiga man kan hitta i klädbutiker. Men i år ska jag unna mig ett par riktigt snygga bågar med bra glas från någon av optikerna här i stan.

Vi ses 🙂